Jedz miód na zdrowie

Dodano: 2014-03-05 00:00:00
Wyświetleń: 2118
Średnia ocena: 0,00 (wszystkich głosów: 0)

Wzbogacanie diety rozmaitymi naturalnymi produktami pozwala na to, aby uzupełnić niedobory istotnych składników w organizmie, poprawić swoją odporność, zlikwidować w zarodku wszelkie infekcje i nieprzyjemne dolegliwości oraz ogólnie upiększyć cerę, skórę, włosy czy paznokcie. Szereg pozytywnych efektów, w tym wszystkie wyżej wyszczególnione, przynosi regularne spożywanie miodu. Wyroby pszczele to źródło piękna, młodości i zdrowia. By jednak móc spodziewać się piorunujących rezultatów konieczne okazuje się wynalezienie odpowiedniego dystrybutora, który zaproponuje nam słoiczek w pełni wartościowego gatunku, a nie dosładzany cukrem zamiennik, niewiele mający wspólnego z prawdziwym miodem.

Do podstawowych właściwości leczniczych miodu zaliczyć należy między innymi zbawienny wpływ na unormowanie pracy serca, ukojenie skołatanych nerwów, proste i szybkie gojenie się ran czy pobudzenie komórek mózgowych do wysiłku intelektualnego. Ponadto jest to świetny wariant dla osób cierpiących na problemy skórne. Nie tylko przynosi ulgę zmęczonemu naskórkowi, ale także wykazuje cechy antybakteryjne. Czasami polecany jest nawet przez lekarzy specjalistów w miejsce wyniszczających organizm antybiotyków. Znakomicie spisuje się w roli środka kosmetycznego. Nie chodzi natomiast o to, aby inwestować fortunę w drogie produkty dostępne w drogeriach czy sklepach z naturalnymi specyfikami do pielęgnacji, ale wzbogacić w miód swój codzienny jadłospis. Serwowany na zimno stanowi niezawodny środek na biegunki. Delikatnie podgrzany i nieco bardziej stężony to świetne rozwiązanie na zaparcia. Idealnie działa na układ pokarmowy oraz pracę jelit.

Zabijając bakterie, miód nie dopuszcza do tego, aby powstawały rozmaite infekcje. Dowodem na to jest ponad sto dziesięć lat życia Hipokratesa, który traktował pszczele produkty, jako podstawę swej systematycznej diety. Podobnie cenił je też Pitagoras, któremu również udało się dożyć sędziwego wieku. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują bowiem jednoznacznie, że wartościowe odmiany wysokiej jakości, bez zawartości sztucznych substancji słodzących, okazują się nieocenionym środkiem w zmaganiach z gronkowcem złocistym, paciorkowcami, pryszczami, skazami czy próchnicą zębów. Tak więc doskonale nadaje się jako specyfik na kurowanie w stanach wyczerpania organizmu. Przynosi pomoc również osobom cierpiącym na nerwice, nadciśnienie oraz neuralgie. Cechą szczególną miodu okazuje się jego swoista uniwersalność przejawiająca się w możliwości bezpiecznego podawania owego produktu w zasadzie wszystkim, bez względu na wiek czy też stan zdrowotny. Najbardziej widoczna będzie poprawa ogólnej kondycji wśród często chorujących dzieciaków czy też ludzi w podeszłym wieku.

Galeria
Podziel się!
Oceń aktualność
InspiroCMS © 2010. Wszelkie prawa zastrzeżone. | Zgłoś błąd